Welcome 

Introduktion

ProberaW

ProberaCalc

ProberaMonitor

ProberaHelp

ProberaS

Komponentdatabas

Tillståndsdatabas

Referenser

ProberaHelp

Vid nedladdning av Probera eller ProberaCalc erhålls ProberaHelp automatiskt vid programinstallationen. Hjälpfilen öppnas sedan direkt från Probera via menyalternativ Hjälp / Innehåll för Probera.

Proberas hjälpfil innehåller omfattande förklaringar till hur Probera används och hur modeller kan byggas. Komponentsidorna beskriver hur komponenterna är modellerade och varje komponentsida nås genom att klicka på frågetecknet på standardverktygslisten och sedan släppa frågetecknet på komponenten med ett nytt klick.

Hjälpfilen har utvecklats parallellt med utvecklingen av programmet, men det kan finnas vissa skillnader genom att programmodifieringar inte omedelbart fått genomslag i hjälpfilsprojektet. Jag säger då som man ofta säger om överensstämmelsen mellan karta och terräng, att om avvikelser upptäcks, så är det terrängen som gäller. Hur Probera räknar med uppsatta enkla standardfall för en modell är det bästa sättet att få kunskap om komponentfunktionerna och att få modeller validerade.

Via hjälpmenyn kan man också nå framtagna modellbeskrivningar med "Modellspecifik hjälp". Det är helt upp till modellören om en sådan tas fram. Dessa beskrivningar skall då utgöra en pdf-fil med samma namn som modellen. Filen måste dessutom ligga i modellmappen. Då kommer hjälpalternativet att vara aktiverat för öppning. Pdf-filen öppnas i separat fönster och måste därför också stängas separat.

Installationshjälp för hjälpfilen ProberaW.chm

Vid bal av det separata nedladdningsalternativet för ProberaHelp erhålls en Windows html-hjälpfil ProberaW.chm. Detta nedladdningsalternativ är bara intressant om man inte vill ladda ner och installera Probera-programmet. Denna typ av fil kan normalt inte laddas ner via nätverk eller internet utan att blockeras till sitt innehåll. Nedan beskrivs möjliga sätt att häva blockeringen.

Zip-filen som du laddat ner innehåller dels hjälpfilen proberaw.chm samt denna textfil som ger information om hur du kan öppna den. Börja med att extrahera zip-filen och placera dess filer på din dator. För att hjälpfilen skall kunna läsas måste den vara placerad på datorn och inte på någon minnesenhet som bara nås via ditt nätverk.

I samband med nedladdningen har hjälpfilen sannolikt blockerats av säkerhetsskäl. Det betyder att informationen på hjälpfilens sidor är dold och sidorna är helt tomma. Högerklicka på hjälpfilen och öppna dess egenskaper. Se om du hittar någon information som anger att filen blockerats och hur du kan avblockera den. Om du lyckats avblockera filen och vill öppna den är det bara att klicka på den. Den skall då öppnas automatiskt med windowsprocessen hh.exe som hanterar windows html-hjälpfiler.